miercuri, 8 iulie 2009

Recunoşti sau nu castelul? (9)

Aceasă întrebare valorează 1 punct!
Este nevoie de numele castelului, de râul pe malul căruia se află şi de ţară pentru a obţine punctul!
Pentru a trimite comentariul tău, dă click aici!
RĂSPUNS CORECT: CASTELUL CHAMBORD, VALEA LOIREI, FRANŢA.
cata a dat răspunsul corect în cel mai scurt timp! Ai câştigat 1 punct!


Când un monarh puternic, afemeiat şi incorigibil visător construieşte o reşedinţă de vânătoare, aceasta nu poate fi ceva obişnuit. Francisc I (1494-1547) a dăltuit în piatră un vis construind castelul Chambord, o operă magică, un basm scos parcă din "1001 de nopţi". Când, în 1539, împăratul german Carol al V-lea a vizitat această "cabană de vânătoare", cel mai mare dintre edificiile de acest gen, cu cele 440 de camere, 83 de scări şi cu o suprafaţă construită de 156 pe 117 metri, nu s-a putut abţine să nu facă această remarcă lirică: "Chambord este culmea artei ce poate fi creată de oameni".
Francisc I, rege al Franţei din familia de Valois, care a luptat mereu cu habsburgii pentru supremaţie în Europa, în timpul unei campanii din Italia, a avut ideea construirii în stil renascentist la întoarcerea acasă. Una dintre condiţiile esenţiale era dorinţa regelui de a-i face pe adepţii zeiţei Artemis (a vânătorii la grecii antici) să aibă acolo acelaşi confort ca la oricare dintre marile curţi ale vremii. A fost ales ca fiind cel mai potrivit pentru construirea castelului sud-vestul ţinutului Sologne. Era, într-adevăr, unul dintre locurile capabile a satisface pasiunea pentru vânătoare a monarhului. Aici se găseau cei mai mulţi porci mistreţi şi cele mai multe căprioare din toată Franţa. Dar, din cauza terenului mlăştinos, visul a devenit curând un coşmar. Şi, cum încercările de deviere a Loarei dăduseră greş, s-a luat decizia săpării unei noi albii, la Cosson. Oricum, castelul regal trebuia să-şi reflecte măreţia în apă.
Planurile au fost făcute de arhitecţi italieni, pornindu-se de la stilul francez medieval. Într-un scuar generos a fost ridicat un turn monumental, amintind de donjonul (turn de pază) din timpurile vechi. Această construcţie centrală este şi astăzi inima castelului, cu terasa lui de pe acoperiş, la care se ajunge printr-o casă a scării cu totul specială.
Cu adevărat, specială! Surpriza pe care ţi-o pregăteşte castelul Chmabord constă tocmai în această intrare, cu adevărat regală, numită "l'escalier meridional", despre ale cărei planuri se crede că ar fi fost desenate de Leonardo da Vinci. Francisc I l-a convins pe acest "uomo universale" al Renaşterii să vină pe Loara, iar soluţiile arhitecturale deosebit de îndrăzneţe de aici poartă amprenta marelui maestru. Este vorba despre o scară-melc dublă, cu ferestre mari, prin care poţi vedea vizitatorii urcând şi coborând, în acelaşi timp, fără a se întâlni. Această parte a castelului este construită ca simbol al sferei pământeşti, iar camerele acestei clădiri cu un singur etaj sunt grupate ca într-un teatru grecesc.
Acoperişul-terasă era destinat festivităţilor. Castelul servea drept piedestal pentru marea terasă, construită ca o masă uriaşă plasată în centru având 365 de coşuri, sute de turle, capiteluri, luminatoare şi clopotniţe. Pe terasă era mereu câte o petrecere, se organizau jocuri, oaspeţii stăteau sub umbrare bând ori privind peste parapet la trofeele aduse de vânători.
Francisc I n-a trăit să vadă castelul terminat. Succesorii lui au continuat lucrările destul de şovăitori, Ludovic al XIV-lea fiind acela care i-a dat finisajul de vis, descoperind frumuseţea palatului în timp ce el însuşi incepuse construcţia de la Versailles. Revoluţionarii anului 1789 dispreţuiau grandoarea castelului Chambord şi, pentru că terminarea lucrărilor ar fi costat foarte mult, s-au hotărât să-l prade. Jefuit de mobilă, de tapiseriile şi picturile de pe pereţi, Chambord a rămas în paragină pentru multă vreme. Acum, de când e proprietatea statului, se fac reparaţii menite să-i redea gloria de odinioară, mai ales din considerente turistice. O vizită pe valea Loarei nu trebuie să omită, în niciun caz, castelul Chmabord!

3 comentarii:

cata spunea...

castelul Chambord,valea Loirei, Franta

Andreea spunea...

Castelul Chambord, Franta, Valea Loarei

ella spunea...

Castelul Chambord,valea Loirei, Franta