sâmbătă, 25 iulie 2009

Recunoşti sau nu edificiul? (26)

Această întrebare valorează 3 puncte!
Este nevoie de numele edificului, de oraşul şi ţara în care se află pentru a câştiga punctele!
Pentru a trimite răspunsul tău, dă click aici!
HINT1: ESTE O CAPODOPERĂ A ARHITECTURII MONASTICE MEDIEVALE DIN EUROPA.
RĂSPUNS CORECT: MĂNĂSTIREA BATALHA (SANTA MARIA DA VITORIA), BATALHA, PORTUGALIA.
cata a dat răspunsul corect în cel mai scurt timp! Ai câştigat 3 puncte!

Numai amintirea gloriei de odinioară a mai rămas din hegemonia portugheză asupra mărilor din secolul al XV-lea, din timpul lui Henric Navigatorul - dar capela pe care el a ridicat-o la mănăstirea din Batalha a rămas în picioare, piatră cu piatră, ca o capodoperă a arhitecturii monastice medievele din Europa.
Cuvântul "batalha" înseamnă în portugheză "bătălie, luptă" şi în urma unei bătălii a fost fondată această mănăstire. În apropiere se află Aljubarroto, câmpul de luptă pe care portughezii, conduşi de Joao I, tatăl prinţului Henric Navigatorul, au obţinut independenţa, în 1385, faţă de Juan, regele Castiliei. Recunoscător pentru victorie, Joao a fondat mănăstirea Santa Maria da Vitoria. Dimensiunile lăcaşului aflat în centrul oraşului Batalha denotă măreţie: 178 metri lungime şi 137 metri lăţime - un omagiu adus ajutorului dat de Maica Sfântă şi un loc impresionant de rugăciune al celor din casa regală de Aviz, al cărei fondator era Joao I. Stilurile care pot fi recunoscute în construcţia mănăstirii trec de la goticul timpuriu spre manuelin şi Renaştere. Şase mari arhitecţi şi şcolile lor şi-au înscris numele aici, sub comanda a şase regi.
Regele Joao I le-a cerut dominicanilor, în 1388, să ridice o mănăstire. Călugării l-au angajat pe arhitectul Afonso Domingues, care a lucrat până în 1402, construind cea mai mare parte a impozantului edificiu: nava şi spaţiul rezervat corului, cu uimitoarele sale vitralii, portalul bogat ornamentat şi pasajul Claustro Real. Celelalte secţiuni gotice aparţin constructorului de biserici francez Ouguete. Capela do Fundador, magistrala Capelă a Întemeietorului, creată de el şi terminată în 1430, este realizarea exemplară a goticului portughez, stil asupra căruia, ca şi asupra romanicului de mai înainte, şi-a pus amprenta specificul naţional portughez, fapt care îl face deosebit.
Abordarea artistică puternic individualizată a portughezilor a atins apogeul sub regele Dom Manuel I (1496-1521), pe care poporul l-a numit "Norocosul". Mândru de felul în care navigatorii, exploratorii şi savanţii portughezi au reuşit să lărgească graniţele lumii cunoscute, abertura du mondo, şi pasionat de orice aceştia aduceau din tărâmuri neştiute, risipitorul monarh a decretat că trebuie construit mult mai mult, astfel încât noua bunăstare a regatului să fie imortalizată în piatră. Neatenţi la stiluri, arhitecţii săi s-au înstrăinat rapid de gotic, adăugându-i exotisme din culturi stranii şi amestecând totul, fără să stea prea mult pe gânduri, cu elemente folclorice. Aceşti "barbari" portughezi au creat astfel un stil, faimos astăzi, care, în cinstea exuberantului rege, a primit numele de "manuelin".
El şi-a pus amprenta şi asupra mănăstirii de la Batalha, astfel că pasajul gotic a fost decorat în manieră manuelină cu forme filigranate, de dimensiuni exagerate, şi stâlpi zvelţi. Mai mult flori decât pietre, arcadele se deschid şi se închid, astfel încât lumina pătrunde ca filtrată prin coroana unui copac. Şi astfel, Claustro Real, exemplu de stil manuelin, a devenit cea mai frumoasă curte interioară din lume. Ansamblul de fântâni din colţul nord-vestic este considerat de către experţi drept "o bijuterie a zidăriei medievale", iar portalul, înalt de 15 metri, care duce la Capelas Imperfeitas, o capelă neterminată, este privit ca exemplul cel mai rafinat de stil manuelin.
Din păcate, Dom Manuel I şi-a pierdut mai apoi interesul pentru Batalha, concentrându-se asupra propriilor ctitorii, cum ar fi, de exemplu, mănăstirea de la Belem. Succesorii lui însă s-au întors la construcţia mănăstirii dedicate marii victorii asupra spaniolilor. Mănăstirea a rezistat timpului; o capodoperă de artă gotică, îmbogăţită cu cel mai pur stil manuelin.

2 comentarii:

cata spunea...

Manastirea Santa Maria da Vitoria, Batalha, Portugalia

cata spunea...

Manastirea Santa Maria da Vitoria, Batalha, Portugalia