luni, 31 august 2009

New York - capitala tenisului mondial

Începând de astăzi, 31 august, timp de 2 săptămâni, întreaga atenţie a iubitorilor sportului alb se îndreaptă către New York, acolo unde începe ultimul turneu de Mare Şlem al anului, US Open. Arenele de la Flushing Meadows îi vor găzdui pe cei mai buni tenismeni ai momentului care speră să cucerească un (nou) Grand Slam, victoria supremă pentru orice jucător din circuitul profesionist. Anul acesta se anunţă o luptă strânsă care va asigura şi un spectacol pe măsură, fără doar şi poate. După câteva turnee pregătitoare, Rafa Nadal revine şi încearcă să oprească dominaţia elveţianului pe suprafeţele hard. Roger Federer a declarat înainte de startul competiţiei că mai vrea să câştige încă o dată US Open-ul pentru fanii lui care îl apreciază şi îl susţin necondiţionat. Scoţianul-minune, Andy Murray, devenit numărul 2 mondial, speră şi el într-o minune şi vine cu inima deschisă în metropola americană pentru a juca cel mai bun tenis de care este capabil. Şi pentru a demonstra că are valoare. Fernando Verdasco e în formă foarte bună, după ce a reuşit să câştige turneul de la New Haven, ultimul înainte de Open-ul Statelor Unite. Andy Roddick e favoritul gazdelor, ca în fiecare an, şi, după finala de vis de la Wimbledon, pare mai montat ca niciodată să lupte de la egal la egal cu primii 4 jucători ai lumii. Şi la feminin competiţia este măcar la fel de încinsă. Dinara Safina, lideră mondială, e contestată de aproape toţi iubitorii tenisului din cauza faptului că se află printre puţinele tenismene din istorie care au ajuns numărul 1 în lume fără să fi câştigat vreun turneu de Grand Slam. US Open este pentru sora mai mică a lui Marat Safin oportunitatea perfectă de a le da peste nas tuturor contestatarilor săi. Surorile Williams stau la pândă ca nişte hiene în urma ei. Serena pare mai în formă decât Venus, dar de la ele te poţi aştepta la surprize în orice moment. Mezina familiei Williams are şi un plus de motivaţie pentru că, în afara faptului că joacă în ţara natală, vine să îşi apere titlul câştigat în urmă cu un an. Elena Dementieva, cea mai performantă dintre rusoaice în acest moment, are de luat o revanşă în faţa celei care a învins-o în semifinale la Wimbledon - aceeaşi Serena Williams. De asemenea, sârboaica Jelena Jankovic a făcut nişte turnee pregătitoare mai mult decât mulţumitoare, ceea ce o îndreptăţeşte să spere la un parcurs cât mai lung la US Open. Nu trebuie uitată, după mine, nici Kim Clijsters, fostă lideră mondială, care a revenit la tenisul de înaltă performanţă în această vară când a uimit pe toată lumea cu performanţele sale şi cu pofta nebună de joc. Şi Maria Sharapova e în revenire de formă şi îşi caută locul din nou printre jucătoarele de top 10.
Românii sunt şi ei prezenţi pe tabloul principal al Open-ului American atât la masculin, cât şi la feminin. Victor Hănescu joacă în primul tur împotriva uriaşului american John Isner, Andrei Pavel îl întâlneşte pe Robby Ginepri, iar Victor Crivoi îl va înfrunta în primul act pe chilianul Paul Capdeville. La feminin avem mai multe reprezentante, fapt care ne arată, o dată în plus, că tenisul feminin românesc promite mai mult decât cel masculin care, acum, este aproape sinonim cu Victor Hănescu, la nivel de performanţă. Monica Niculescu dă piept cu americanca Shenay Perry, Sorana Cârstea, favorită 24, o va întâlni pe japoneza Ayumi Morita, Edina Gallovits o înfruntă pe italianca Flavia Pennetta, Raluca Olaru pe chinezoaica Na Li, iar Alexandra Dulgheru are cel mai dificil meci: joacă împotriva favoritei 8 a competiţiei, bielorusa Victoria Azarenka.  
Aşadar se anunţă un turneu de Mare Şlem incitant, care promite meciuri de calitate, iar românii prezenţi în competiţie ne oferă un motiv în plus să nu ratăm acest ultim eveniment tenisistic important al anului 2009. Eurosport şi Eurosport 2 transmit meciurile, în fiecare zi, live, de la Flushing Meadows. Vă las şi aici, pe blog, o aplicaţie care să vă ţină la curent cu desfăşurarea meciurilor de la New York.


Pentru a trimite o părere în legătură cu acest articol sau un pronostic, dă click aici!


Niciun comentariu: